Kutyavári
Állatorvosi Rendelő


Aktuális hírek 

Bemutatkozunk 

Elérhetőségeink 

Szolgáltatásaink 

Védőoltások 

Állatpatika 

 Kisokos 

Hasznos linkek 

A Kutyavárról 

Oldaltérkép 

In English  

A LYME-KÓR ÉS A BABESIOSIS

A kullancsok leggyakrabban vérszíváskor fertőzik meg az állatokat. A kórokozók a szúrástól számított néhány órától néhány napig terjedő időszakban jutnak át a kullancs nyálával az áldozatba, ezért kell a befúródott kullancsot minél hamarabb eltávolítani.Kutyáknak létezik LYME-KÓR ELLENI OLTÁS !

Rendelőnkben minden héten találunk legalább egy új Lyme-kóros kutyát !
LYME-KÓR


Kullancscsípés következtében kialakuló bőrpír emberen
Kutyákban a Lyme-kór, ellentétben az emberrel általában nem jár a kullancscsípés körül kialakuló bőrpírral. Sok esetben úgy alakul ki a kutyában szeropozitivitás, hogy a tulajdonos nem is vesz észre semmit. A tünetek hetekkel vagy akár hónapokkal a fertőződést követően jelentkeznek : étvágytalanság, láz, sánta-ság, duzzadt, esetleg fájdalmas ízületek. Kutyákban a betegség általában gyógyítható, de rendszerint 6-8 hétig tartó kezelést igényel.

BABESIOSIS

A babesiosis egyre gyakrabban előforduló súlyos vérszegénységgel járó megbete-gedés kutyákban, amely gyors állatorvosi beavatkozás hiányában végzetes. A tünetek néhány nappal a fertőződést követően jelentkeznek. Leggyakoribb a heveny forma, ami nagyon jellegzetes tünetekkel jár : nagyfokú elesettség, láz (akár 42 C), a vérfestékvizelés miatt sötétbarna vizelet. Túlheveny lefolyás esetén fiatal kutyák vagy legyengült ellenállóképességű kutyák hirtelen elpusztulhatnak heveny légzési elég-telenségben, illetve a vérkeringés heveny összeomlásában. Egyébként súlyos vesebetegség következtében pusztul el a kutya. Babesiosis gyanúja esetén (kullancs + bágyadtság, később barna vizelet) nagyon fontos, hogy a kutya minél előbb állatorvosi ellátásban részesüljön !

HAEMOBARTONELLOZIS

A Haemobartonellosis többnyire csak legyengült ellenállóképességű állatokban fordul elő. Kutyában és macskában a vérszegénység tünetei 2-14 nappal a fertőződést követően jelentkeznek. Nálunk elsősorban macskákban fordul elő. Súlyos, végzetes következménye is lehet ! Idejében kezdett, hosszadalmas kezeléssel megmenthető az állat.

HEPATOZOONOSIS

Kutyákban ritkán előforduló megbetegedés, ami rendszerint egyéb fertőző beteg-ségekhez társul. A betegség kimenetele bizonytalan, lázzal, bágyadtsággal, izom-fájdalmakkal, gennyes orrfolyással és kötőhártya-gyulladással jár.

Kapcsolódó oldalak
A kullancsok elleni védekezés
Kutyák védőoltási naptára
Miért kell évente oltatni a kutyámat ?