Vissza a főoldalra Kutyavári
Állatorvosi Rendelő
Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra


Aktuális hírek 

Bemutatkozunk 

Elérhetőségeink 

Szolgáltatásaink 

Védőoltások 

Állatpatika 

 Kisokos 

Hasznos linkek 

A Kutyavárról 

Oldaltérkép 

In English  

 KUTYÁK
NEVELÉS, SÉTÁLTATÁS, FELSZERELÉSEK

A kutya falkaállat, ezért természetes számára az alkalmazkodás és a tekintélytisztelet. Így fontos, hogy pár dolgot megtanítsunk nekik, mint például azt, hogy miként viselkedjenek az utcán. Nem győzzük ismételni, hogy kutyát csak az tartson, akinek van ideje, hogy naponta legalább kétszer-háromszor eljárjon vele egy jót sétálni. Végül szót ejtünk arról is, hogy milyen fontos eszközökre lesz szükség egy kutya tartásához, amelyeknek persze az ára sem elhanyagolható.

Miért kell a kutyát nevelni ?
Kutyasétáltatás
Felszerelések, költségek


MIÉRT KELL A KUTYÁT NEVELNI ?

Az a kutya, amelyet nem nevelnek, nem lesz ettől boldogabb, nem fogja szabadabbnak érezni magát, viszont meg fogja nehezíteni a gazdája életét, sok kellemetlenséget okoz a környezetének, és kevesebb lehetősége lesz a mozgásra, mint képzett társainak. A jól nevelt kutya tökéletesen irányítható akár a városi forgalomban is (jól példázzák ezt a vakvezető kutyák), és a gazdával közösen végzett gyakorlás olyan élményekhez juttatja, ami pótolja a falkatársakkal közös vadászatot. Mi mindent tanulhat meg a városi kutya ?
 • Fegyelmező gyakorlatok. A vezényszóra ülés vagy fekvés, a helyben maradás vagy a gazda oldalán való fegyelmezett haladás a kulturált kutyatartás alapja. A
  legfontosabb ezek közül is a fekvés : a jól nevelt kutyának akár futtában is hasra kell vágódnia, ha a vezényszót hallja - ez életmentő lehet !
 • Utcai viselkedés. Bár a forgalmas utakon a kutya pórázon közlekedik, azért fontos, hogy időben hozzá-szokjon az utcazajhoz, és a legkülönbözőbb váratlan helyzetekhez. Azok a dolgok, amelyekkel kölyökkorában nem ismerkedett meg, később riadalmat vagy agressziót válthatnak ki belőle.
 • Otthoni viselkedés. A lakásban tartott kutyának meg kell tanulnia, hogy a házon belül nem csinálhat azt, amit akar. A szobatisztaság a legkönnyebb eset, mert arra a kutyának öröklött hajlama van. Sokkal több türelem kell ahhoz, hogy ne rágja meg a tárgyakat, ne zajongjon, ha egyedül van, ne másszon be az ágyba, és ne lopja el az asztalon hagyott ételt.
 • Társas élet. Talán furcsán hangzik, de a többi kutyával közös játék is a nevelés része. Van egy rakás dolog, amit a kutyák csak egymástól tanulhatnak meg, az embertől soha. Az is nagyon fontos, hogy minél több emberrel ismerkedjen meg.
 • Az érintés elviselése. Nagyon fontos a kutyát már idejekorán hozzászoktatni különböző testrészeinek megérintéséhez : a fésüléshez, a lábak tisztántar-tásához, a szem megtörléséhez vagy a fogak megvizsgálásához. Később ezekre bármikor szükség lehet !
 • Apportírozás. Az eldobott vagy eldugott tárgyak megkeresése és vissza-hozása hasznos tudomány, mert segítségével meg lehet mozgatni a kutyát. Ezenkívül, mint minden közös cselekvés, elmélyíti a kutyában az emberrel szembeni tiszteletet.
 • Kutyasportok. A kutyával sokféle sportot lehet űzni, ami neki is, és a gazdájának is sok élvezetet okozhat. Ilyen például a különféle akadályok leküzdéséből álló agility, de létezik például kutyás terepfutás is. Régebben a legnagyobb divat az őrző-védő kutyakiképzés volt, de ennek hátulütője is van : a helytelenül képzett kutyát agresszívvá teheti !
Vissza az oldal tetejére


KUTYASÉTÁLTATÁS

A kutyának elemi szükséglete a séta, éspedig nemcsak a lakásban tartott kutyának, hanem a házőrzőnek is. Ez ad alkalmat számára nemcsak arra, hogy könnyítsen magán, hanem arra is, hogy huzamosabb ideig mozogjon, szaglásszon, más kutyákkal ismerkedjen, és hozzászokjon az emberekhez, járművekhez. Legalább naponta egyszer tehát az udvarban tartott kutyát is illene kivinni, a lakásban tartott kutyával legalább háromszor kell sétálnia naponta. Ez tíz év alatt kb. tizenegyezer sétát jelent, hóban, szélben, napsütésben !
 • Egészségügyi séta. A kölyökkutyát ki kell vinni sétálni minden étkezés után, ilyenkor ugyanis megindul a bélműködése. Ugyancsak minél előbb ki kell vinni a kutyát, amikor hosszabb (több órás) távollét után hazaérkezel.
 • Evés után nincs ugrálás ! Teli gyomorral a kutyát nem szabad
  intenzíven megmozgatni, mert gyomorcsavarodást kaphat.
 • Egyenletes elosztás. A sétákat lehetőleg e-gyenletesen kell a nap különböző szakaiban el-osztani. A városi kutyatartó napja sétával kezdő-dik, és azzal is ér véget !
 • Mennyit kell sétálni egyszerre ? A séta legalább fél órát, napjában egyszer inkább egy órát tartson. Ezalatt legyen lehetősége a kutyának szimatolni, más kutyákkal ismerkedni. A kan kutyának különösen fontos a hosszú séta, mert a hólyagját nem üríti ki egyszerre, hanem sokszor, keveset vizel. Napjában legalább egyszer alaposan mozgasd meg a kutyádat !
 • Az öreg kutya sétája. Az öreg kutya inkább többször sétáljon keveset, mint ritkán sokat. Őt már nem szabad megerőltetésnek kitenni.
 • Ügyelj a biztonságra ! A forgalmas útvonalakon a kutyát vezesd pórázon, de soha ne hagyd, hogy a pórázt feszítse. A séta során azonban keress fel egy olyan helyet, ahol szabadon engedheted anélkül, hogy veszélynek tennéd ki, vagy másokat zavarnál.
 • Hóban, szélben, napsütésben... Sétálni télen-nyáron egyaránt kell, de légy tekintettel az időjárási viszonyokra! A legtöbb kutya szeret a hóban játszani, de téli hidegben ne tedd ki a kutyát annak, hogy hosszasan kelljen mozdulatlanul várakoznia. Nyáron viszont óvni kell a tűző naptól : ilyenkor jobb a hosszabb sétákat kora reggelre és napnyugta utánra időzíteni. Sok kutya könnyebben viseli a nyári meleget, ha séta előtt benedvesíted a bundáját.
Vissza az oldal tetejére


FELSZERELÉSEK, KÖLTSÉGEK

A kutyatartáshoz nemcsak kutyára van szükség, hanem tömérdek egyéb dologra is. A kutya ezek közül a legolcsóbb : bár egyes fajtatiszta kölykökért borsos árat kérnek, hűséges barátot a menhelyen is találhatsz, ingyen vagy jelképes adományért (az állatvédő egyesületek sokszor azért nem adnak ki kutyát ingyen, hogy ne üzletel-hessenek velük). A felszerelések viszont sok pénzbe kerülnek, és nem mondhatsz le róluk. Spórolni sem érdemes rajtuk, bár nem mindig a legdrágább a legjobb, és nem mindegy, hogy miből milyet használsz.
 • Nyakörv. A nyakörv a kutya legfontosabb "ruhadarabja" : mindig rajta kell lennie, ha elhagyja a házat. Legyen bőrből vagy erős, víztaszító műszálas anyagból ; semmiképpen se fémből, mert az kellemetlen és balesetveszélyes : játék közben a másik kutya foga beleakadhat. Ne legyen túl keskeny, hogy ne vágja a kutya nyakát, és legyen rajta feltüntetve a lakcím.
 • Póráz. A póráz ugyanabból az anyagból készüljön, mint a nyakörv. A lánc itt sem jó, mert rövidre fogva vágja az
  ember kezét. Másfél-két méternél hosszabb pórázt csak kiképzésre érdemes használni : a pórázon a kutyának közlekednie kell, nem futkározni !
 • Szájkosár. Szájkosárra minden kutyának szük-sége lehet, enélkül ugyanis nem utazhat jármű-vön. A tömegközlekedésre (és a szájkosárvise-lésre) kölyökkorban meg kell tanítani a kutyát, akkor is, ha van autó a családban : mindig adódhatnak váratlan szükséghely-zetek ! A jó szájkosár lehet fémből, bőrből, sőt műanyagból is ; a lényeg, hogy a kutya akár lihegni is tudjon benne !
 • Játékok. Játékokat kutyák számára a legkülönfélébb kivitelben árulnak. Azért van rájuk szükség, mert segítségükkel elérhető, hogy a kutya megkímélje az ember holmiját. Ahogy a csecsemő, úgy a kiskutya is szeret rágcsálni, de nem mindegy, hogy mit : fontos, hogy ne tudjon belőle darabkákat lenyelni. A vékony gumiból készült, sípoló játékok nem valók kutyának. A tömör gumi megfelelő, de olykor egy ócska cipő is megteszi.
 • Fekhely. A kutyának legyen saját fekhelye, ahova visszavonulhat, és ahová vissza is küldheted, ha útban van. A fekhely lehet bélelt kosár vagy matrac, mosható huzattal.
Vissza az oldal tetejére