Vissza a főoldalra Kutyavári
Állatorvosi Rendelő
Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra


Aktuális hírek 

Bemutatkozunk 

Elérhetőségeink 

Szolgáltatásaink 

Védőoltások 

Állatpatika 

 Kisokos 

Hasznos linkek 

A Kutyavárról 

Oldaltérkép 

In English  

 GYEREK ÉS KUTYA

Gyerek és kutya - az eszményi páros ! Legalábbis első hallásra így tűnik. Számtalanszor hallhattuk a felnőttektől, hogy csecsemőkorukban a kutya bundájába kapaszkodva tanultak járni, és Dunát lehet rekeszteni a kedves családi filmekkel, ahol a gyerek és a kutya jóban-rosszban hű barátok. Ahhoz azonban, hogy ez valóban így legyen, néhány fontos dolgot tudni kell, és néhány alapszabályt be kell tartani.

Bevezetés
Kint vagy bent ?
Milyen a jó kutyaház ?
Mit kapjon a kutya enni ?


BEVEZETÉS

 • Rangsor a családban. A legtöbb kutya egy meghatározott személyt tekint falkavezérnek. Ez nem feltétlenül az, akitől enni kap, sokkal inkább az, aki a legtöbbet foglalkozik vele. Ha mindig Te viszed sétálni, Te játszol vele, Te gondozod a szőrzetét, és Te tanítod meg a fontos dolgokra, jó esélyed van arra, hogy tényleg a Te kutyád lesz.
 • Ki az erősebb ? Ahhoz, hogy a kutya falkavezérként nézzen fel Rád, éreznie kell azt, hogy erősebb vagy nála. Ezt nehéz éreztetni úgy, hogy valójában nem vagy
  erősebb (az állatoknak nagyon nehéz hazudni !). Ezért ne válassz olyan fajtát, amelyiknek a testsúlya lényegesen meghaladja a Te testsúlyod felét. Ha például 40 kiló vagy, akkor a 20-25 kilós vizsla még épp Neked való.
 • A születési sorrend nem fordul meg ! Ha a kutya előbb volt a családban, mint a gyerek, akkor a gyereket mindig is kölyökként fogja kezelni, és nem falkavezérként. Ettől még lehet a barátja, védelmezője, de nem várható el tőle, hogy szolgaian engedelmeskedjen neki. Az irányítás itt mindig a felnőtt kezében van.
 • Nem minden kutya gyerekbarát. A legtöbb kutya jóindulatú a gyerekekkel szemben, de nem mindegyik. A fiatal kutya, aki még maga is szinte kölyök, nem mindig viseli türelemmel a túlságosan bizalmaskodó gyerekeket, és ha sok kellemetlen élmény éri, a gyerekekkel szembeni ellenszenv akár életük végéig is megmaradhat benne.
 • Ne vegyél kutyát boltban ! A kutyától az ember azt várja el, hogy a család tagjaként viselkedjék. Ehhez az kell, hogy családtagként is nőjön fel. A megfelelő kötődés kialakulását, a szocializációt akkor lehet biztosítani, ha a kiskutya az anyja mellől közvetlenül az őt befogadó családhoz kerül. A kettő között minden átmeneti időszak rontja a kölyök beilleszkedési esélyeit. Ezért kölyökkutyát csak közvetlenül a tenyésztőtől vásárolj, kereskedőtől soha ! Más a helyzet természetesen a menhelyről származó vagy talált kutyákkal : nekik nagyon sok türelemmel kell biztosítani a lelki sérülésekből való felépülést, de ha ez végül sikerül, általában nagyon hálásak érte.
Vissza az oldal tetejére


KINT VAGY BENT ?

Egykor a legtöbb kutyát a ház körül, az udvarban tartották, hogy őrizze a portát. Sokan még ma is úgy gondolják, hogy a kutyának jobb dolga van az udvarban, mint a lakásban. Valójában a kutya ott érzi jól magát, ahol a gazdája van, mert a legfontosabb számára a társaság. Persze ha választhatna, legjobban annak örülne, ha reggeltől estig együtt lennétek kint a szabadban, de kizárva lenni ő sem szeret. Érdemes helyretenni néhány tévhitet a kinti és benti kutyatartással kapcsolatban :
 • "A négy fal közé zárva a kutya szenved." A kutya kotoréklakó ragadozó, így egy cseppet sem zavarja a zárt tér, ha rendszeresen van lehetősége a mozgásra. Az
  istállóba zárt lovat senkinek sem jut eszébe sajnálni, pedig az ő természetétől tényleg idegen, hogy nem a szabad ég alatt él.
 • "Kint annyit futkározhat, amennyit akar." A kutya ok nélkül nem futkározik. A ragadozó akkor fut, ha kerget valamit (ami persze lehet labda is), vagy játszik a társaival. Az udvarban tartott kutya nem rohangál ide-oda, hanem leginkább unatkozik.
 • "Elszórakoztatja az, hogy megugatja a járókelőket." A kerítés mellett járókelőkre ugatni a kutya számára nem szórakozás, hanem a területvédelem megnyilvá-nulása. A kutya haragszik a betolakodónak vélt idegenekre, és folyamatosan dühösnek lenni egyáltalán nem jó dolog.
 • "Az udvaron bármikor elvégezheti a dolgát." A kotorékban lakó, területvédő ragadozókban ösztönös hajlam van a szobatisztaságra. A lakhelyük közvetlen közelében csak kényszerből ürítenek vagy vizelnek, már csak azért is, mert ezeket a szagjelzéseket fenntartják a vadászterületük határaira.
Vissza az oldal tetejére


MILYEN A JÓ KUTYAHÁZ ?

Ha a kutya a szabadban lakik, szüksége van kutyaházra. Nem mindegy azonban, hogy ez miből van, milyen felépítésű, és hol helyezkedik el. A kertészeti boltokban árusított, többnyire egészen csinos kutyaházak több szempontból is alkalmatlanok a feladatukra, de persze még mindig jobbak, mint a kutyaólnak kinevezett olajoshordó, vagy a betonlépcső alatti huzatos zug. A kutyaház építésekor és elhelyezésekor a következő szempontokat kell figyelembe venni:
 • Hová tegyük ? A kutya szereti szemmel tartani a kertkaput és a ház ajtaját. Lehetőleg olyan helyre kell tenni a kutyaházat, hogy erre lehetősége nyíljon,
  különben nem fogja használni. Az ól ajtaja lehetőleg délre nézzen, de semmiképp ne é-szakra. Az ajtóra célszerű rongyfüggönyt akasz-tani.
 • Miből legyen a ház ? Kutyaház építésére a legjobb anyag a fa, mert sohasem veszi át úgy a hideget, mint a tégla, beton vagy netán a fém. Az oldala lehetőleg kettős rétegű legyen, a jó hőszigetelés érdekében. A hosszúszőrű kutyák sem szeretik a hideg, huzatos fekhelyet !
 • Mivel béleljük ki ? A kutyaház ne közvetlenül a talajon álljon, hanem valamilyen emelvényen (pl. raklap, gerendák, téglák), hogy ne ázhasson be az alja. Bélésként szalmazsák vagy lószőrmatrac a legmegfelelőbb (a szivacs átnedvesedik, ha a kutya csatakos bundával ráfekszik).
 • Hol legyen az ajtaja ? Az ajtó ne a kutyaház keskenyebbik oldalán legyen, hanem a hosszabbik oldal egyik végében. Így nem tud keresztülfújni a szél az egész házon, hanem szélvédett zug alakul ki a belsejében. A tető ne az ajtó felé lejtsen !
Vissza az oldal tetejére


MIT KAPJON A KUTYA ENNI ?

Régebben a kutya főként háztartási maradékon élt, vagy pedig külön főztek neki. Manapság a legkényelmesebb, sőt, majdhogynem a legolcsóbb megoldás is, ha gyárilag készült kutyatápot adsz neki, ami már minden élelmiszerboltban kapható. Ezzel együtt nem igaz az a hiedelem, hogy a kutyának nincs ízlése, vagy csak egészen tompa. A kutya sok olyasmit is ízletesnek tart, ami az ember számára gusztustalan, és sok mindentől undorodik, ami nekünk ízletes. De egyáltalán nem mindegy neki, hogy mit eszik, és egyéni ízlése is van, s némelyik egyenesen válogatósnak mondható. Lássunk néhány tudnivalót a kutya etetésével kapcsolat-ban !
 • Kutyatápok. A jó minőségű gyári kutyaeledelek elvben minden olyan anyagot tartalmaznak, amire a kutya szervezetének szüksége van. Ha a kutya döntőrészt
  ilyeneket eszik, az kielégíti a táplálékszükségletét, de ez persze nem minden tápra egységesen igaz. A konzervet és a száraztápot érdemes keverni : a nedves eledel ízletesebb, a száraztáp viszont jótékony hatással van a kutya emésztőrendszerére.
 • Házi koszt. Ha nem gyári eledelt kap a kutya, akkor nagyjából kétharmad rész húsból és egyharmad rész gabonaféléből (pl. főtt rizs, árpa, tészta) kell összeállítani az étrendjét. Ezenkívül szüksége van vitamin-forrásokra (pl. tojássárgája, reszelt sárgarépa stb.) Ne feledd: a ragadozó a zsákmányállat belső részeinek elfogyasztásával a hús mellett előemésztett növényi anyagokhoz is hozzájut ! Nyers húst (főleg sertéshúst) ne kapjon a kutya: nem azért, mert megvadul, hanem mert megbetegedhet tőle !
 • Kutyának - csontot ? Általános vélekedés szerint a csont a kutyának való. A legtöbb kutya szereti is, de nem mindegy, hogy milyet. A szilánkosan, élesen törő csontok (pl. baromficsont, kisebb patások végtag- és bordacsontja, bárddal aprított hús csontja) felsérthetik a nyelőcsövet ! Nagyon mohó kutyának inkább ne adj csontot, mert a torkán akadhat !
 • A tálalás. A kutyát naponta egy vagy két alkalommal kell etetni. Állandóan ne álljon előtte étel, a ragadozók nem falatozgatnak folyton ! A legjobb, ha az étel se nem forró, se nem hideg, hanem langyos (mint a frissen ejtett zsákmány). A kölyökkutyát étkezés után ki kell vinni, hogy könnyítsen magán, de mozgatni teli gyomorral semmilyen kutyát nem szabad !
 • Az ivóvíz. Mindig legyen a kutya előtt friss ivóvíz, különösen, ha száraztáppal eteted !
Vissza az oldal tetejére